header banner
Default

De HomeComing Church doopt in korte tijd twintig mensen: "Kerk is vreemd, maar familie kennen mensen"


Table of Contents

    Wie bij HomeComing Church in Delft binnenstapt, stapt niet binnen in een kerk maar in een huiskamer met een warme familie. “De kerk is voor veel mensen vreemd, maar familie dat kennen mensen,” zegt oprichter Leon Koorevaar. Mensen nemen geen plaats in rijen stoelen of banken, maar aan een tafel. De dienst houdt in dat er brood gebroken wordt, wijn wordt gedeeld en dat er een maaltijd plaatsvindt waarbij iedereen iets van opbouw of bemoediging te delen heeft. “De kerk zoals hij bedoeld is.”

    Het begon met het breken van brood en het eten van een maaltijd met het eigen gezin, maar inmiddels hebben al zo’n 50 mensen hun weg naar deze kerkfamilie weten te vinden. En in korte tijd mochten Leon en zijn vrouw Mylène al zo’n 20 mensen dopen. Familie ligt aan de basis van alles wat Leon en Mylène doen met HomeComing Church. Dit is namelijk de plek waar sociale en geestelijke groei plaatsvindt. Aan de tafel is iedereen gelijkwaardig en mag iedereen meedoen, en er ontstaat op natuurlijke wijze discipelschap. Maar er is nog een reden waarom de samenkomsten in navolging van de eerste christenen wordt vormgeven. “In Openbaring 3:20 herinnert Jezus ons eraan dat Hij aan de deur staat en klopt. Hij vertelt ons dat Hij maaltijd met ons zal houden wanneer we Hem uitnodigen. Dat is wat je zult ervaren als je aan tafel komt. Jezus is er!”

    “Hebben we U wel goed verstaan?”

    HomeComing Church komt samen in de bakkerij en lunchroom van Leon en Mylène. Die zaak was al een wonder op zich. “Jij moet een eigen zaak beginnen”, kreeg Leon te horen van zijn voorganger toen hij hem vertelde over zijn liefde voor mensen. Hij had verwacht ergens in de kerk te kunnen dienen. Ondernemen was wel het laatste wat Leon wilde doen. Maar toen het hotel waar Mylène werkte nieuwe eigenaren zocht, kregen ze toch interesse. Het hotel bleek echter niets voor hen te zijn, maar toch schreven ze samen een ondernemingsplan. Een plan voor een eigen bakkerij.

    “Breid de tent uit.”

    Ondanks de bankencrisis die toen woedde, kregen ze een lening van de bank voor hun plan. Terloops bood ook iemand zomaar het benodigde startkapitaal van 10.000 euro aan. De eerste jaren liep de zaak echter helemaal niet zo goed en leefde het gezin op bijstandsniveau. Dus gingen Leon en Mylène terug naar God met de vraag: “Hebben we U wel goed verstaan, is dit wel Uw plan?” God antwoorde: “Breid de tent uit.” Duidelijk. Ze hoefden niet te stoppen of te verplaatsen, maar konden op hun plek blijven en uitbreiden.

    Een week later kwam het pand naast hun bakkerij vrij. Hier creëerden Leon en Mylène een lunchroom. De zaak groeide flink en ging in korte tijd van 3 naar 30 medewerkers. En tegen verwachting in voelde Leon zich in het ondernemerschap als een vis in het water. Door het werken in de zaak bouwde hij ook vlug een groot netwerk op in de stad. Maar toen zijn kerk op een gegeven moment ophield te bestaan, voelde hij zich toch een beetje verloren. “Wat is dit nu?” vroeg hij aan God. “Ik zit hier in de binnenstad en ben aan het doen wat U zegt… En nu?”

    “Allemaal hebben we een relatie met God en de Heilige Geest, en we kunnen ontzettend veel van elkaar leren.”

    God antwoordde: “Begin gewoon je eigen kerk.” En toen God dat zei, wist Leon meteen: ik ga een tafel beginnen. Inmiddels kan hij ook zeggen dat dit werkt. “Discipelschap zie je gewoon aan tafel plaatsvinden. Er zit een vrouw van 84 en een jongen van 14 aan tafel… Allemaal hebben we een relatie met God en de Heilige Geest, en we kunnen ontzettend veel van elkaar leren.” Er wordt niet echt gewerkt met voorgangers, want “omdat iedereen Gods stem kan verstaan kan ook iedereen wat delen.”

    Gratis Pizza
    Bij HomeComing Church draait het echter niet alleen om samenzijn en samen eten. Om de week gaan ze met elkaar de stad in om uit te reiken naar de mensen. Vaak doen ze dit door heel specifiek bij een flat te bidden en twee weken later te proberen de bewoners te spreken. Toen ze eens voor een flat stonden te bidden zagen ze pizzabezorgers af en aanrijden. Het bracht hen op het idee op posters op te hangen in de flat met een advertentie voor gratis pizza. Veel mensen kwamen hierop af. En ze vonden het helemaal niet gek dat bij een gratis pizza ook gebed hoorde. In een uur tijd mocht leden van de kerk voor wel 100 mensen bidden.

    Laagdrempelig
    Op doordeweekse dagen is de zaak van Leon en Mylène een prima manier om uit te reiken naar de bewoners van de stad. Vaak krijgen ze al specifieke klanten op hun hart om uit te nodigen voor hun samenkomsten. Zo nodigden ze eens een stel dat in de winkel kwam uit voor de Kerstherberg die ze er organiseerden. De zaak was die avond ingericht als gezellige huiskamer waar je spelletjes kon doen, wat kon eten en drinken of iets creatiefs kon doen. Natuurlijk was het even spannend of het stel zou ingaan op de uitnodiging, maar dat deden ze. God ging met ze aan de slag, en inmiddels is het hele gezin gedoopt. Tijdens de doop van de man werd zijn arm spontaan genezen.

    “Stil eens… Ik hoor die piep niet meer!”

    Een week later ging hij mee naar een conferentie en werd voor zijn oor gebeden. Al 24 jaar lang had hij tinnitus, een constante, gekmakende piep in zijn oor. Tijdens de rit terug naar huis zei hij ineens: “Stil eens… Ik hoor die piep niet meer! Ja, heel in de verte nog…” De volgende dag werd er nog eens voor gebeden en was de piep helemaal weg!“Echt ongelofelijk,” zegt Leon, “zo’n getuigenis!” Tinnitus is volgens artsen ongeneeslijk.

    “Het begint allemaal heel simpel bij mensen die je op je hart hebt en dat je vervolgens gewoon durft uit te stappen.” En de kracht zit hem voor HomeComing Church ook in het laagdrempelige. “Als je mensen uitnodigt voor een dienst, dan vinden mensen dat vaak vreemd. Ze kennen dat niet. Maar familie, dat kent iedereen en iedereen wil denk ik wel onderdeel zijn van een familie.”

    Meer weten over HomeComing Church? Kijk op: https://www.homecomingchurch.nl/
    Ben je benieuwd naar de bakkerij van Leon en Mylène, klik dan hier.

    Deel jouw evenement of nieuws met Revive en help Gods werk in Nederland te verspreiden.

    Tip insturen

    Sources


    Article information

    Author: Haley Walker

    Last Updated: 1702023722

    Views: 897

    Rating: 4.8 / 5 (66 voted)

    Reviews: 94% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Haley Walker

    Birthday: 1954-06-11

    Address: 3602 Hunter Station, Christinaport, MS 15084

    Phone: +4269717312503896

    Job: Article Writer

    Hobby: Astronomy, Robotics, Snowboarding, Chess, Swimming, Fencing, Cocktail Mixing

    Introduction: My name is Haley Walker, I am a intrepid, rich, rare, Open, unguarded, exquisite, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.