header banner
Default

Lejligheder ejet af Airbnb bruges som bordel: Det er svært at stoppe


Politiet har på det seneste fået flere anmeldelser om bordeldrift i lejligheder udlejet gennem Airbnb. Og det kan være svært at slippe af med igen.

Det er noget af det værst tænkelige, der kan ske, når man lader fremmede bo i sit hjem. De viser sig at være nogle helt andre, end man troede, og bruger lejligheden til noget helt andet end forventet. Ens hjem er blevet til et bordel.

Det er sket for syv mennesker i København i den seneste uge, som har udlejet deres lejligheder gennem udlejningstjenesten Airbnb. Og som om, det ikke var slemt nok at finde ud af det, så kan udlejerne faktisk ende med bare at måtte finde sig i bordeldriften.

- Man kan gå til Fogedretten og få ophævet lejekontrakten, fordi de bryder den. Men det kan tage lang tid, fortæller advokat Søren Vasegaard Andreasen, der er ekspert i lejeret.

Politiet vil næppe gribe ind

VIDEO: Prostitutes Using Airbnb for Brothels: Report
Bloomberg Originals

Med andre ord vil det altså tage længere tid at få bordeldriverne smidt ud af sin lejlighed end et typisk lejemål på Airbnb varer. Prostitution er nemlig ikke ulovligt i Danmark, så man kan næppe få politiet til at gribe ind.

  • AirBnb blev stiftet i 2008 i San Francisco.
  • Tjenesten er aktiv i 190 lande og 34.000 byer verden over.
  • Mere end 60 millioner mennesker brugte den sidste år.
  • AirBnb har 21.000 værter i Danmark.
  • 405.000 mennesker besøgte sidste år Danmark via AirBnb.

Kilde: AirBnb

- Min erfaring med politiet er, at de kun vil rykke ud til de her ting, hvis der er spektakler. Ellers er det ikke som sådan en politisag, fortæller Søren Vasegaard Andreasen.

Formelt har man ellers overtrådt lejeloven ved at benytte en Airbnb-lejlighed til prostitution. Så bruger man den nemlig til erhverv i stedet for privat brug. Men straffen for dette er blot at få lejekontrakten ophævet, hvilket i langt de fleste tilfælde ikke vil ske, før den er udløbet.

- Når man lejer sin lejlighed ud, har man selv ansvaret for det. Man er altså selv ansvarlig for de mennesker, der flytter ind. Og som udlejer har du ikke som sådan haft noget tabt ved, at din lejlighed bruges til bordeldrift, siger Søren Vasegaard Andreasen.

Bordeldrivere kan hive dig i retten

VIDEO: World’s First Iron Man in Antarctica | PROJECT ICEMAN (Full Movie 4K)
Yes Theory

Kan man ikke holde tanken ud om, at der drives bordel i ens hjem, kan man naturligvis konfrontere lejerne og forsøge at smide dem ud af lejligheden. Men i det tilfælde har man selv overtrådt lejekontraken og begået selvtægt.

- Hvis man gør det, kan man få politiet på nakken, for selvtægt er jo ulovligt, siger Søren Vasegaard Andreasen.

Han fastslår dog, at det er meget usandsynligt, at lejerne vil involvere politiet, da de også selv har brudt lejeloven.

- Rent praktisk er det meget tvivlsomt. Men teknisk set er det ikke utænkeligt.

Nemt at svindle

VIDEO: Gorging |🧗Climbing | Full Documentary
The Documentary Collection

Lige så svært som det kan være at slippe af med de uønskede gæster, lige så svært kan det være at undgå dem i første omgang. Det fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Hvis de falske profiler er lavet ordentligt, er det stort set umuligt at skelne dem fra de ægte, siger han.

De personer, der henvender sig til politiet i både København og Stockholm, hvor problemet har været langt større, fortæller, at profilerne som regel har gode anmeldelser og ser ægte ud.

- Det er desværre meget let at lave falske anmeldelser. Du kan jo oprette alle de profiler, du vil, og bruge dem til anmeldelser. I Danmark har vi NemID, men det har man ikke på de her sites. Så det handler om tillid, siger Rasmus Theede.

Ingen tillid til konceptet

VIDEO: Lagoon 52 - 2000nm, Amsterdam to Mediterranean, ex Great Circle
Igor Stropnik

Hvis man er meget forsigtig, kan man gøre meget for at undgå at leje ud til de forkerte. Hvis anmeldelserne på profilen for eksempel er kommet indenfor kort tid eller har mange af de samme kendetegn i formuleringer eller stavefejl, er der sandsynligvis tale om snyd, fortæller Rasmus Theede.

- Jeg ville altid klikke på anmelderne og se, om de ligner rigtige mennesker, siger han.

Men selv med hans ekspertviden er det nogle gange håbløst at se. Han tør derfor ikke stole på tjenester som Airbnb.

- Personligt ville jeg aldrig leje mit sommerhus ud på den her måde. Jeg har ikke tillid til konceptet, siger han.

Airbnb ønsker ikke at udtale sig direkte til TV 2, men Simon Letouze fra virksomhedens PR-afdeling sender denne udtalelse via mail:

- Vi har en nultolerancepolitik over for problemer som dette. Mere end 70 millioner gætser har benyttet sig af Airbnb og problemer for værter og gæster er ekstremt sjældne. Når vi bliver gjort opmærksomme på problemer, arbejder vi hurtigt for permanent at fjerne dårlige aktører fra vores fællesskab.

Sources


Article information

Author: Taylor Gonzales

Last Updated: 1704653282

Views: 1535

Rating: 4.2 / 5 (113 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Taylor Gonzales

Birthday: 1981-08-31

Address: 822 Lopez Forges Apt. 812, Rodriguezville, MT 99050

Phone: +4898889173094395

Job: Librarian

Hobby: Stargazing, Gardening, Robotics, Quilting, Hiking, Scuba Diving, Backpacking

Introduction: My name is Taylor Gonzales, I am a Open, clever, receptive, sincere, capable, priceless, Precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.