header banner
Default

Forskere har et bud på, hvad der gør hundeejere lykkelige, men hvorfor lever de længere?


Lykkelig hund

SPONSORERET indhold

Stort studie har måske fundet opskriften på det lykkelige hundeliv. Du, hundeejer, spiller en vigtig rolle –¬ men det gør dine børn ikke.

Af: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images

22. aug. 2023 | Livsstil | ALT.dk

Et stort studie mener at have fundet opskriften på et lykkeligt hundeliv og ingredienserne har hverken at gøre med din økonomi, din alder eller om din hund har børn at tumle med.

Nej, et sundt hundeliv begynder helt simpelt med din tilstedeværelse, kære hundeejer.

Ligesom med os tobenede, har hunde med stærke sociale relationer – både til mennesker og andre hunde – nemlig større sandsynlighed leve et godt, langt og sundt liv, hvis vi altså skal tro nyeste forskning.

Faktisk er effekten fem gange større end ved noget andet, der blev målt på i studiet, som inkluderer data fra over 21.000 hunde, og som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Evolution, Medicine & Public Health.

Nej tak til børn

VIDEO: Do dog owners live longer?
American Heart Association

Ifølge forskerne kan fem centrale punkter til sammen forklare, hvordan vores pelsede venner bliver påvirket af deres omgivelser. Det drejer sig om nabolagsstabilitet, husstandens indkomst, social tid med børn, social tid med dyr og ejernes alder – og ikke alle faktorer er lige gode for hundelivet.

Er økonomien stram, kan det f.eks. være skidt for Fidos helbred, ligesom dine børn heller ikke ligefrem forsøder din hunds tilværelse.

”Det er ikke, fordi børn skader hunde eller har en direkte indflydelse på deres helbred,” siger Layla Brassington, som er en af forskerne bag undersøgelsen, ifølge Washington Post.

“Men desto flere børn og jo mere tid ejerne dedikerer til deres børn, jo mindre tid og indsats kan de dedikere til deres pelsede børn.”

Omvendt har det en positiv effekt på din bedste ven, hvis du er oppe i årene. Det gælder især for yngre hunde, viser undersøgelsen.

Hold øje med signalerne

VIDEO: Researchers work to increase the lifespan of pets
CBS News

Betyder det så, at du skal sætte flere timer af til Fido, erhverve dig endnu en firbenet ven eller svinge i pendulfart mellem hjem og hundegård?

Ikke nødvendigvis, siger to forskere, som ikke er en del af undersøgelsen, til Washington Post.

For nogle hunde kan sociale interaktioner nemlig være stressende, og deres lykke findes måske snarere i en tennisbold end i tumleleg med vennerne.

Derfor opfordrer de i stedet dig, kære ejer, til at holde øje med din hunds signaler, så du ikke tvinger din bedste ven til noget, den ikke har lyst til.

Anbefalet til dig

VIDEO: Kræsenhed hos hunde - Dyrlægen forklarer | Vuffeli
Vuffeli

Sources


Article information

Author: David Lopez

Last Updated: 1699307642

Views: 1036

Rating: 4.6 / 5 (103 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Lopez

Birthday: 2020-12-05

Address: 95969 Estrada Meadows, Robertoberg, OR 01574

Phone: +3789322246649026

Job: Translator

Hobby: Running, Gardening, Wildlife Photography, Cross-Stitching, Cooking, Robotics, Pottery

Introduction: My name is David Lopez, I am a ingenious, unwavering, important, unguarded, resolved, venturesome, accessible person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.