header banner
Default

Bir yıl önce 10 bin liralık Bitcoin alsanız ne olurdu?


Pek çok kişi kripto paraları birer yatırım fırsatı olarak görüyor. Kimi ise yalnızca para aktarımı ve güvenli birikim hesabı olarak kullanıyor. Peki bir yıl önce 10 bin liralık Bitcoin almış olsaydınız şu anda karınız/zararınız ne kadar olurdu?

Bir yıl önce Bitcoin ve dolar ne kadardı?

VIDEO: Simpsonlar’ın Kripto Para Tahmini - Kripto Para Kehaneti Gercek Oldu!
BeInCrypto Türkiye

BTC yani Bitcoin’in mevcut değerini ve bir yıl önceki piyasa satış fiyatını görebilmek için global bir kripto para borsasına (Binance) bakıyoruz. BTC/USDT grafiğini detaylı bir şekilde incelediğimizde anlık olarak 23 bin 386 dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Bitcoin
Anlık BTC/USDT grafiği, Kaynak: Binance

Yine BTC/USDT grafiğine göre bir yıl önce, yani 5 Şubat 2022’de Bitcoin’in değeri 41 bin 510 dolar seviyelerinde bulunuyordu. BTC’nin 69 bin dolara ulaştığı son rekordan yalnızca birkaç ay sonrası olduğunu ve daha sonra 18 bin dolara kadar gerilediğini görüyoruz.


Bir ülke daha Bitcoin’i yasal para birimi haline getirdi

Orta Afrika Cumhuriyeti, Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etti. Rusya ve Fransa'nın baskısı, kripto ile kırılabilir mi?

Fakat bir de Dolar/TL grafiğine bakmamız gerekiyor. Çünkü o dönemde doların TL karşısındaki değeri şu ana göre daha düşüktü. Hatta 5 Şubat 2022 tarihinde 1 dolar 13,57 TL’ye denk geliyordu. Bu sebeple, 10 bin TL ile kripto para borsasına giren bir kişi BTC’ye 737 dolar yatırmış olacaktı.

Kripto yatırımında büyük bir zarara uğradığı için de halihazırda 415 doları olacaktı. Fakat şu anda doların lira karşısındaki değeri oldukça yüksek. 1 dolar 18.82 TL’ye denk geliyor. Bu sebeple BTC/USDT’de bulunan parasının değeri de 7 bin 814 TL oluyor.

Bitcoin
5 Şubat 2022 BTC/USDT grafiği Kaynak: Binance

Yani aslında kripto parada yaşanan zararın büyük bir kısmı dolar ile sübvanse edilmiş oluyor. Fakat bu süre içerisinde hayatımızın daha da pahalılaştığını ve açıklanan yüksek enflasyonu da göz önüne aldığımız zaman şu an elimize geçen 10 bin TL’nin 1 yıl önceki 10 bin TL’den daha değersiz olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak yine de kağıt üstünde beklenenden daha az bir zararla karşılaştığımızı belirtelim. Buna rağmen TL bazında zarar oranı yüzde 21 seviyesinde. Ayrıca bu zararın son dönemde kripto borsasında yaşanan yükseliş nedeniyle düştüğünü söyleyelim.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Sources


Article information

Author: Diana Anderson

Last Updated: 1698406562

Views: 1240

Rating: 3.9 / 5 (110 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Diana Anderson

Birthday: 2015-02-20

Address: 9207 Jeffery Plain, Douglasland, NV 50790

Phone: +3529768193819066

Job: Article Writer

Hobby: Telescope Building, Coin Collecting, Camping, Yoga, Metalworking, Painting, Beekeeping

Introduction: My name is Diana Anderson, I am a honest, dedicated, multicolored, transparent, forthright, accessible, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.